Langere fiscale onderzoeks-, aanslag- en bezwaartermijnen vanaf 2023 - fidaco

Langere fiscale onderzoeks-, aanslag- en bezwaartermijnen vanaf 2023

De fiscale administratie krijgt almaar vaker te maken complexe, internationale dossiers. In de strijd tegen fiscale fraude heeft de wetgever daarom beslist om vanaf aanslagjaar 2023 de proceduretermijnen te verlengen. Wat verandert er precies?

 

1) De ‘normale’ onderzoekstermijn: 3 jaar (soms 4)

De norm blijft ongewijzigd op 3 jaar liggen. Binnen die termijn kan de fiscus uw belastingaangifte controleren en indien nodig een rechtzetting vragen. Nieuw is wel dat deze termijn automatisch wordt verlengd tot 4 jaar als u de aangifte niet of te laat hebt ingediend.

 

2) Internationale aangiftes: 6 jaar

Van zodra er internationale aspecten komen kijken bij de aangifte is een termijn van 6 jaar van toepassing (tegenover 3 jaar voordien). Dat is bijvoorbeeld het geval als u gebruikmaakt van dubbelbelastingverdragen of grensoverschrijdende transacties uitvoert.

 

3) Complexe aangiftes: 10 jaar

Dit is een nieuwe categorie van internationale aangiftes die van toepassing is in drie gevallen:

 

4) Vermoeden van fraude: 10 jaar

Vroeger bedroeg de termijn voor fraudedossiers 7 jaar. Dat is nu opgetrokken tot 10 jaar. De fiscus hoeft ook geen concrete aanwijzingen meer voor te leggen; een kennisgeving om de verlengde termijn van 10 jaar toe te passen is voldoende.

 

5) Bezwaartermijn: 1 jaar

De belastingplichtige ontvangt echter ook iets in de plaats en krijgt vanaf 2023 één jaar de tijd om een bezwaarschrift in te dienen tegen een belastingaanslag (tegenover 6 maanden nu).

 

6) Bewaartermijn documenten

Logisch gevolg van de langere proceduretermijnen is dat de belastingplichtige nu bewijsstukken 3 jaar langer moet bijhouden (10 jaar in plaats van 7 jaar). Omdat vrijwel alle stukken tegenwoordig digitaal worden bewaard, vormt dat nauwelijks een probleem. Alleen is het maar de vraag of de personen met kennis over de bewijsstukken dan nog aanwezig zijn in het bedrijf én over een voldoende accuraat geheugen beschikken …